ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Η χειρουργική παίδων δεν απλώς μία γενική χειρουργική στα παιδιά αλλά είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις χειρουργικές παθήσεις τραχήλου-θώρακος-κοιλίας ουροποιητικού - γεννητικού συστήματος και δέρματος της νεογνικής-παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η ανάγκη της δημιουργίας αυτής της ειδικότητας είναι το ότι τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, διότι η φυσιολογία και η παθολογία διαφέρει ανάλογα την ηλικία.

Η χειρουργική παίδων στην Ευρώπη ξεκίνησε στη Γαλλία ( 1802) με την πρώτη Παιδοχειρουργική Κλινική στο Hospital des Enfants Malades. Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλά Νοσοκομεία στο Βερολίνο, Στοκχόλμη , Λονδίνο και άλλα.

Η χειρουργική παίδων στην Ελλάδα ουσιαστικά ξεκινά με την λειτουργία επισήμως της πρώτης Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών ‘ Παν&Αγλ.Κυριακού’ το 1953 υπό την ηγεσία του καθ.Βασίλειου Πετρόπουλου. Οι πρώτοι συνεργάτες του καθ.Βασίλειου Πετρόπουλου ήταν ο κ.Ν. Βογιατζής και Φ.Χατζηχαμπέρης. Δικαίως λοιπόν ην κλινική αυτή θεωρείται η ‘μήτρα’ της Παιδοχειρουργικής.

Σήμερα στην Ελλάδα η Παιδοχειρουργική είναι ευρέως διαδεδομένη και πολλές κλινικές είναι επανδρωμένες με Παιδοχειρουργούς που μπορούν να εκτελέσουν όλες σχεδόν τις παιδοχειρουργικές επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις που εκτελεί ένας παιδοχειρουργός είναι:

Έτσι λοιπόν ο Παιδοχειρουργός είναι ο ιατρός που πρέπει να διαγιγνώσκει και να θεραπεύει όλες τις παραπάνω παθήσεις.