ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ - ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Ένα από τα συχνότερα αίτια της οξείας κοιλίας στα παιδιά.Αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά πιο συχνά εμφανίζεται μεταξύ 4-14 ετών με μεγαλύτερη συχνότητα την ηλικία των 9 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα??

Τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω χωρίς βέβαια να είναι ο κανόνας:

Πώς γίνεται η διάγνωση?

H Διάγνωση κυρίως γίνεται κλινικά και λαμβάνοντας καλό ιστορικό . Το υπερηχογράφημα και οι εξετάσεις αίματος συνεπικουρούν στην διάγνωση. Δεν γίνεται η διάγνωση μόνο από το υπερηχογράφημα ή από τις εξετάσεις αίματος.

Πώς θεραπεύεται?

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κυρίως χειρουργική με λαπαροσκοπική επέμβαση και πιο σπάνια με κλασική ανοικτή επέμβαση. Μερικές περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδος μπορούν να αντιμετωπιστούν και συντηρητικά με χορήγηση αντιβίωσης, αλλά είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Επίσης δεν πρέπει να βιαζόμαστε να χειρουργηθούν τα παιδιά από σκωληκοειδίτιδα διότι πρέπει πρώτα να ενυδατωθούν οι μικροί ασθενείς και να λάβουν την κατάλληλη προεγχειρηρτική θεραπεία και μετά να υποβληθούν σε επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός του παιδιού πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να υποστεί το στρές του χειρουργείου.

Ποιες καταστάσεις προσομοιάζουν την οξεία σκωληκοείδίτιδα???

Στα παιδιά οι καταστάσεις που προσομοιάζουν την οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι:

Πολύ προσοχή στα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών όπου η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προσομοιάσει γαστρεντερίτιδα.Αυτά τα παιδιά συνήθως προσέρχονται στο Παιδοχειρουργικό Ιατρείο με κλινική εικόνα περιτονίτιδος.