ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ - ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Η παλινδρόμηση των ούρων στα νεφρά από την ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση.Δεν είναι απλά παλινδρόμηση των ούρων αλλά παθολογική κατάσταση η οποία έχει βάση στην εμβρυική ζωή.

Πόσοι βαθμοί παλινδρόμησης υπάρχουν ???

Η πρωτοπαθής κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση ταξινομείται σε 5 βαθμούς:

Σχηματικά αποτυπώνονται οι βαθμοί παλινδρόμησης στο παρακάτω σχήμα:

ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ - ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 001

Πώς διαγιγνώσκεται η Κυστεο-ουρητηρική Παλινδρόμηση (Κ.Ο.Π):

H Κ.Ο.Π μπορεί να διαγνωσθεί προγεννητικά στο υπερηχοτομογραφικό έλεγχο Β επιπέδου ή κατά την διερεύνηση ουρολοίμωξης στην νεογνική και βρεφική ηλικία.

Συνήθως η διερεύνηση γίνεται με υπερηχοτομογράφημα Ν.Ο.Κ και επί ένδειξης κυστεο-ουρηθρογραφία. Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί ο έλεγχος με ραδιο’ι’σοτοπικό έλεγχο DMSA. Ακολουθείται χημειοπροφύλαξη με συχνή παρακολούθηση από παιδοχειρουργό και παιδονεφρολόγο. Προσοχή δεν μας ενδιαφέρει ο βαθμός της παλινδρόμησης αλλά η κατάσταση του πάσχοντος νεφρού.

Ποια είναι η θεραπεία??

Υπάρχει η συντηρητική αντιμετώπιση και η χειρουργική.

Συντηρητική αντιμετώπιση:

Πλέον στου μετρίου με σοβαρού βαθμού Κ.Ο.Π χορηγείται αντιβίωση 1 φορά το βράδυ (χημειοπροφύλαξη) μέχρι την ηλικία που το παιδί απογαλακτίζεται από τα pumpers. Εάν παρά την χημειοπροφύλαξη υπάρξουν ουρολοιμώξεις, τότε η χειρουργική θεραπεία είναι επιτακτική

Χειρουργική θεραπεία:

H ενδοσκοπική έγχυση σκληρυντικής ουσίας στα στόμια των ουρητήρων εντός της κύστης (STING) έχει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και στις σοβαρές παλινδρομήσεις (60-80% επιτυχία).

Το παιδί χειρουργείται το πρωί και το βράδυ είναι σπίτι του χωρίς καθετήρες.

Ανοικτή επέμβαση:

Επί σειρά ετών ήταν η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της Κ.Ο.Π. Πλέον είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της πάθησης .Εκτελείται με τομή και γίνεται μετεμφύτευση των ουρητήρων σε μορφή τούνελ στην αντίθετη επιφάνεια των ουρητηρικών στομίων της κύστης, Σε μερικά κέντρα στο εξωτερικό εκτελείται αυτή η επέμβαση είτε διακοιλιακά λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά είτε ενδοκυστικά λαπαροσκοπικά. Η επιτυχία της επέμβασης είναι από 92-98%.